Monday, October 29, 2012

Nekilnojamas turtas

Nekilnojamas turtas
Nekilnojamas turtas

Jeigu turite pinigų ir nežinote, kur juos padėti, nekilnojamas turtas yra vienas geriausių atsakymų jūsų problemai spręsti. Žinoma, „nežinoti, kur padėti“ pinigus dar reikia sugebėti, bet čia, kaip tikriausiai supratote, kalbame apie dilemą, ką daryti su netikėtai gautu arba uždirbtu turtas, kad išvengtumėte investicijos rizikos ir pinigų nuvertėjimo baimės. Įsigyti, pavyzdžiui, nekilnojamas turtas klaipedoje gali būti vienas geriausių sprendimų, nes, nors nekilnojamo turto kainos ir svyruoja, jis vis tiek nedings ir net ir nuvertėjęs kainuos pakankamai. Tačiau kaip žinoti, kada ir kokį nekilnojamo turto objektą įsigyti? Ar geriau nusipirkti butą Vilniuje, ar nekilnojamas turtas alytuje? O jei neturite pakankamai pinigų, ar apsimoka imti paskolą? O gal nkilnojamas turtas ntrukus nuvertės ir didelė paskola bus pasiimta visai be reikalo?..

Panašiai atsitiko teisės studntei Ievai: pabaigusi studijas mergina gavo darbą ir, kadangi jai jau buvo įsipykę gyventi bendrabutyje, nusprendė ieškotis savo buto. Tačiau kaip suprasti, kada geriausia įsigyti nekilnojamas turtas? Tuo metu, kai Ieva ieškojosi buto, nekilnojamo turto kainos buvo smarkiai šoktelėjusios. Taip pat, kadangi ji buvo vos pradėjusi dirbti, bankas vos sutiko duoti jai paskolą, ir tai labai nepalankiomis sąlygomis. Tik vėliau Ieva suprato, kad padarė klaidą: nekilnojamo turto kainos nukrito, o ji liko įstrigusi su savo paskola. Be to, Ieva ištekėjo ir drauge su vyru nusprendė, kad jiems reikėtų didesnio buto, o gal netgi namo. Jiedu svarstė, gal paskelbti, jog Ieva parduodu nekilnojamas turtas ir parduoti butą su visa paskola, tačiau kas norės jį pirkti, kai kainos ir taip neaukštos?.. Laimei, galiausiai atsirado žmonės, norį išsinuomoti Ievos butą. Gal tai ir ne pats geriausias sprendimas, tačiau dabar Ieva bent jau nepatiria nuostolio.

Kitas nekilnojamo turto savininkas – anesteziologas Algis – pataikė geriau. Kadangi dirba ligoninėje jau ne pirmą dešimtį metų, Algis sukaupė šiek tiek santaupų, be to, jo darbo stažas ir atlyginimas buvo labai palankūs pasiimti paskolą. Algis norėjo įsigyti nekilnojamas turtas palangoje, tačiau sūnėnas jam patarė geriau rinktis kitą miestą – Palanga ir taip užtvindyta prastų butų su gausybe nuomotojų vasarotojams. Algis spėjo įsigyti nekilnojamas turtą Kaune (erdvų butą netoli centro) kaip tik tuo metu, kai butų kainos buvo nukritusios, ir dabar jau baigia išmokėti paskolą. Kai išeis į pensiją, Algis norėtų užrašyti butą sūnėnui – kad baigęs mokslus neturėtų ieškotis kur gyventi per tokias svetaines kaip domus nekilnojamas turtas, o jeigu buto ir nenorės, galės nuomoti ir gauti iš to papildomų pajamų. Algis nusprendė, kad verčiau butą sūnėnui dovanos, negu paliks testamentu, nes testamento tvarkymo reikalai užtrunka ilgai ir gali sulaukti pasipriešinimo iš artimesnių Algio giminių.

Šiuo metu butų Lietuvos miestuose kainos apskritai paėmus krinta, todėl tai gali būti gera proga įsigyti nekilnojamas turtas. Šiuo metu iš penkių didžiausių Lietuvos miestų (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys) aukščiausios butų kainos yra Vilniuje, o mažiausiai kainuoja nekilnojamas turtas siauliuose. Nekilnojamas turtas panevezyje kainos laikosi per vidurį, o butų Klaipėdoje kainos, panašu, kad šiek tiek kyla. Žinoma, geriausia įsigyti nekilnojamas turtas tame mieste, kuriame gyvenate: tai reiškia, kad jei norėsite jį nuomoti, nereikės skubėti. Na, o jei buto ar namo nuomoti neketinate, tuomet įsigytasis nekilnojamas turtas taps jums jaukiais namais.