Thursday, June 6, 2013

Darbo skelbimai

Darbo skelbimai

Darbo skelbimai
Darbo skelbimai
Turiu tokią vieną draugę, kuri daugiau nei metus neturi darbo. Šiais laikais darbas – svarbus gyvenimo veiksnys, lemiantis vietą visuomenėje. Nors yra tokių, kurie teigia, kad galimybė visą laiką skirti sau ir pomėgiams yra didžiausias malonumas, tačiau gyventi iš kažko irgi reikia. O dar jeigu darbas sutampa su įgytu išsilavinimu ir interesais – toks žmogus laikomas daug pasiekusiu gyvenime ir puikiu karjeros planuotoju, kuris per artimiausius metus pasieks dar daugiau ir gyvenimą baigs milžiniškoje viloje su sodu, baseinu, pirtimi ir keturiais automobiliais.

Mano draugė jau kurį laiką šventai tiki, kad darbo skelbimai yra jos išsigelbėjimas. Atsikėlusi ryte, dažniausiai apie 8 valandą, ji iškilmingai sėda prie interneto: užsipliko natūralios žolelių arbatos, į mažą lėkštutę įsideda porą kruasanų ir šaukštelį marmelado bei liliputinį gabalėlį sviesto. Ji tiki, kad darbo paieškos procesas bus gerokai malonesnis ir sėkmingesnis, jeigu virs savotišku ritualu, todėl pagražina jį smilkalais ar kvapiomis žvakėmis ir ramia meditacine muzika. Rytus sakralumu nuteikia ir ypatingas šviesos kritimas pro langą su besiveržiančiais gaiviais saulės spinduliais. Svarbiausia dalis – atsikelti anksčiau nei kiti galimi konkurentai dėl darbo vietos: kova kartais gali būti aršesnė nei bokso ringe, o taisyklė viena – kas pirmesnis, tas gudresnis. Iš ryto darbo skelbimai būna šviežiai atnaujinti ir didžiausia galimybė rasti ką nors naujesnio, įdomesnio, o galbūt pavyks įsidarbinti pagal specialybę. Greičiausiai tokia kiekvieno ieškančiojo darbo svajonė – visas studijų metu įgytas žinias įgyvendinti praktiškai. Ypač po ketverių auditorijose praleistų metų, per kuriuos iš dėstytojų tik ir girdėjo apie specialistų trūkumą, puikias algas ir šviesias absolventų perspektyvas ir rožėmis klotą rytojų. Ne kiekvienas gi dirbs pardavėju, kasininku ar salės konsultantu.
Kol studijuoji – tokio pobūdžio darbo skelbimai internete – tikras lobis. Dažnai darbdaviai leidžia dirbti slenkančiu ir lanksčiu darbo grafiku, o tokį darbą lengviausia suderinti su paskaitomis. Žinoma, darbo pasiulymai kaip iš dangaus nekrenta. Retam kuriam pasiseka gauti darbą greit ir tokį, kurio labiausiai nori. Paprastai reikia, kad ne tik gyvenimo aprašymas patiktų ir motyvacija būtų stipri, bet dar susitikti pokalbio, atlikti porą testų, nugalėti likusius 3 stipriausius varžovus ir darbo vieta jau tavo. Darbo skelbimai pradedant paiešką žavūs tuo, kad parodo išsamų pasiūlymų spektrą. Skelbimai apima įvairias veiklos sritis ir geografines vietoves: darbo skelbimai Lietuvoje, Vilniuje, Kaune, darbo skelbimai Klaipėdoje, o norintiems ne tik užsidirbti, bet ir pakeliauti bei pasimokyti kalbos – dar ir darbo skelbimai užsienyje. Savaime iškyla klausimas – o kiek skelbimai, rasti internete, yra patikimi? Čia puikiai žaidžia žiniasklaida, visuose laikraščiuose periodiškai aprašydama blogosios patirties istorijas ir papasakodama apie apgavystes, pasinaudojimus, sukčiavimą ir pan.

Draugei įtarimo nekelia net nemokami darbo skelbimai. Ji tiki gera žmonių valia, gerais norais ir kad kiekvienas sulaukia tokio atpildo, koks jam ir lemtas. Jeigu numatyta, kad skelbimai, nesvarbu, kokio pobūdžio, bus apgavystės priežastis, nieko čia jau nepakeisi. Nors pažinčių skelbimai visgi yra ta niša, į kuriuos draugė nežiūri per daug entuziastingai, ir internete į tokius portalus paprasčiausiai neužsuka, o laikraščiuose praverčia puslapius kaip įmanydama greičiau. Visgi internete naršyti ir ieškoti darbo pasiūlymų draugei labiau patinka – patogiau ir visąlaik išlieka tikimybė rasti darbą net neišėjus iš namų. Taip jau porą mėnesių jai kiekviena diena prasideda nuo akimis ieškomos trumputės frazės – siulo darba ir elektroninio pašto dėžutės patikrinimo kas valandą, ieškant į ją nugulusių darbo pasiūlymų ar atsakymų į siųstus gyvenimo aprašymus.