Thursday, June 6, 2013

Ieškau darbo

Nenuleiskite rankų ieškodami darbo

Ieškau darbo
Ieškau darbo
Pasaulinės ekonominės krizės akivaizdoje, nedarbingumo procentas vis auga. Žmonių, šaukte šaukiančių ieškau darbo skaičius taip pat nuolatos didėja. Darbo paieškos aktyviai vystomos internete, spaudoje, bandoma susirasti darbo vietą per pažįstamus ar ją susikurti pačiam. Vis dėlto, darbo biržos vis dar pilnos bedarbių, o skelbimų svetainėse – nesibaigiantys pagalbos šauksmų sąrašai.

Būtina mokėti naudotis internetu

Ieškant darbo svarbu gebėti naudotis interneto paieškų sistemomis. Interneto erdvėje yra daugybė skirtingų skelbimo portalų. Tiesa, daugelyje jų informacija kartojasi, nes darbdaviai geriausius potencialius darbuotojus bando rasti per visus įmanomus kanalus. Ieškantis darbo vietos svarbu nuolatos stebėti bent dalies skelbimų portalų turinį. Skelbimai čia nuolatos atnaujinami, dažnai tie darbdaviai, kurie randa darbuotojus, išima skelbimus ir galite nespėti jų nė pamatyti, nekalbant apie prarastą galimybę įsidarbinti. Norėdami sutaupyti laiko galite tiesiog į interneto paieškos sistemos laukelį įrašyti frazę ieškau darbo. Tokiu atveju rezultatuose matysite didelę dalį naujausių skelbimų. Sumažinti rezultatų skaičių galite į paieškos laukelį įvesdami tikslesnę užklausą, pavyzdžiui, ieskau darbo statybose, siūlo darbą statybose arba noriu darbo statybose. Siekdami rasti darbo pasiūlymus jūsų pageidaujamame mieste į paieškos sistemos laukelį galite vesti frazę ieškau darbo kaune, vilniuje arba klaipėdoje. Žinoma, ilgiau laiko pareikalaujantis, tačiau didesnį tinkamų rezultatų kiekį užtikrinantis darbo paieškos būdas yra lankytis interneto skelbimų svetainėse ir ten rinktis norimus miestus. Svarbu suprasti, kad net ir skiltyje „Darbas Vilniuje“ galite rasti pasiūlymų dirbti Kaune, ar kituose miestuose, mat ne visi darbdaviai labai atsakingai pildo skelbimų anketas ir netyčia vienas ar kitas skelbimas gali nuklysti į netinkamą grupę – tai gali būti jūsų šansas, kurį retas darbo ieškotojas pastebės.

Internete pasisemkite įvairios informacijos

Taip pat svarbu žinoti, jog pirmieji pasirodantys paieškos sistemos rezultatai ne visada yra patys geriausi. Būtina nepatingėti praversti keletą rezultatų puslapių į priekį, nes ten gali būti iš tiesų įdomių darbo pasiūlymų arba informacijos, padėsiančios susirasti darbą. Internete svarbu ne tik ieškoti informacijos, bet ir „naršyti“ – nuo vieno dalyko eiti kito link. Tokiu būdu galima atrasti aktualių ir naudingų svetainių, kurios ne visada tiesiogiai jums siūlys darbą ir atsakys į paieškos raktinį užklausą, tačiau gali padėti, pavyzdžiui, susikurti tobulą gyvenimo aprašymą ar pateikti patarimų, kaip elgtis ar rengtis pokalbio dėl darbo metu. Pavyzdžiui, raktažodžiai ieškau darbo užsienyje arba ieškau darbo internete jus nuves ne tik prie konkrečių darbo skelbimų ir pasiūlymų, bet ir prie forumų ir diskusijų. Juose žmonės, jau dirbę užsienyje, aptarinėja vienokias ar kitokias darbinimo agentūras, sąlygas skirtingose darbo vietose svečiose šalyse. Tai padės tinkamai pasirinkti ir padrąsinti išvykti. Taip pat ten galite rasti jau užsienyje dirbusių žmonių kontaktus, kviesti juos susitikti ir pasikonsultuoti, sužinoti ne darbo skelbime aptariamą, o realią situaciją.

Žmonės ieško bet kokio darbo

Ieskau darbo yra tikriausiai vienas populiariausių paieškos naršyklių raktažodžių. Vos į paieškos laukelį įvedus raidę „i“, rezultatuose išmetama gausybė pagalbos šauksmų. Vieni pasakoja, kiek daug darbo patirties ir kompetencijų turi, kiti – jog baigė ne vienas bakalauro studijas ir jų galvos pilnut pilnutėlės teorinių žinių, treti siūlosi dirbti viską, ką pasiūlys ir nereikalauti didelio atlyginimo. Žmonės iš nevilties ieško bet kokios veiklos, dėl kurios galėtų pagerinti savo ir savo artimųjų gyvenimo sąlygas. Vis dėlto, darbo pasiūlymai nepasipila kaip iš kibiro, darbo skelbimai nepadeda atrasti sau tinkamos veiklos, o į šauksmą ieškau darbo lieka neatsakyta. Tiesa, rankų nuleisti nereikia – tie, kas aktyviai šaukia ieškau darbo, anksčiau ar vėliau jį vis tiek randa.