Tuesday, August 20, 2013

Skelbimai nemokamai

Apžvalga: birželio ir gruodžio mėnesių skelbimų palyginimai

Skelbimai nemokamai
Skelbimai nemokamai

Paskutiniu metu dėl savo su medijomis susijusių studijų užsiėmiau intensyviu internetinės žiniasklaidos ir skelbimų portalų monitoringu. Mano stebėjimo objektas šį kartą buvo skelbimai nemokamai. Tiesiog noriu pasidalinti keliomis įžvalgomis, nes manau, kad jos gali būti įdomios ir kitiems – ką aš pastebėjau, kokias tendencijas ir pokyčius skirtingu laikotarpiu, skelbimų srityse. Jie yra nemokamai, todėl skelbimai neapribojami – juos talpina visi, tad atsispindi ir tikroji rinka.

Butų nuoma

Vienas svarbus dalykas – pastebėjimas, kad skelbimai nemokamai šįkart buvo labai susiję su tendencingumu pagal sezonus, kai kalba ėjo apie butų nuomą. Akivaizdu, kad didmiesčiai itin lanksčiai taikosi prie atsirandančių ir nuslūgstančių studentijos srautų. Deja, skelbimai taikosi taip, kad nuomotojai nagus labiau riečia į save. Nemokamai apskigyventi bute negalėtų niekas, tačiau akivaizdu, kad tam tikru metu tai padaryti lengva, o kitu laiku – labai sunku. Ir kaip gi tai susiję su mokslo metais?

Kaip pastebėjau, į rudenį, rugpjūčio pabaigą, atsiranda tokie skelbimai nemokamai, kurie itin brangiai siūlo nuomotis kokias nors gyvenamas vietas netoli universitetų. Yra aprašymuose visuomet pabrėžiama, kad puikus susisiekimas, šalia yra koks nors klubas arba baras, o universitetas ar kolegija – tiesiog ranka pasiekiama. Be to, tokie skelbimai nemokamai visada pabrėžia, kad gali gyventi studentai, ir kiek jiems tai kainuotų. Vadinasi, nėra sudėtinga pastebėti – žmonės gyventi gali įvairiai, tačiau šie kreipimaisi orientuoti būtent į studentus.

Na o įdomioji dalis yra ta, kad būtent rudenį kainos kai kur pašoka netgi dvigubai. Stebėdamas per metus pasikeičiančias tendencijas galiu pasakyti, kad pigiausia būna pavasarį. Nors žinoma, kasmet tai taip pat keičiasi. Be to, pajūryje nemokamai kaina paskelbiama ir tokių būstų, kurie vadinami trumpalaikiais. Būtent vasarą butų nuomos skelbimų skiltį tiesiog užverčia pranešimai apie patogius laisvus arba itin pigius ekonominės klasės namelius, nuomojamus Palangoje, Šventojoje, Nidoje ar Juodkrantėje. Tad NT skelbimai nemokami turi labai ryškias savo tendencijas.

Darbo skelbimų kaita

Matosi, kad skelbimai įvairūs keičiasi nuolat ir susiję su darbo rinka. Žinoma, daug naujų darbų kaip tyčia atsiranda vasarą – tada labai daug kavinių, barų, restoranų, naktinių klubų ima ieškoti padavėjų. Bent jau anksčiau taip būdavo, ir labai suprantama, kodėl. Juk vasarą atsiranda lauko stalai, kurių aptarnavimui reikalingi nauji darbuotojai, kuriais ir tampa studentai. Tačiau paskutiniais metais nemokamai talpinami skelbimai taip pat ima rastis ir vasarai pardavėjų ieškantys prekybos centrai. Anksčiau šia taktika naudodavosi tik minėtieji barai ir maitinimo įstaigos, dabar, panašu, ir prekybos didieji centrai nusižiūrėjo pigiausią darbo jėgą – studentus.

Reikėtų paminėti, kad kiti darbo skelbimai  nemokamai patalpinti taip pat turi šiokį tokį tendencingumą. Ruduo ir vėl būna dažnai turtingas kreipiniais į studentus, mat ieškoma naujų žmonių, kurie galėtų atlikti praktiką. Tačiau padaugėja ir apskritai įvairių kitų skelbimų. Kodėl? Lieka nebent spėlioti. Galbūt po atostogų vėl susirenka visas kolektyvas, ir matosi, kokio jo trūksta, perdėliojami įmonės planai ir tikslai, padaromos išvados dėl kolektyvo papildymo.

Kiti pranešimai, tokie kaip pazinciu skelbimai nemokamai, labiausiai atsigauna pavasarį – gal tada žmonės pasijaučia itin vieniši. Daug jų būna ir žiemą, na o vasarą ir rudenį tikriausiai žmonės užsiėmę kitais  dalykais. Tačiau, pavyzdžiui, vasarą ir rudenį atsiranda auto skelbimai nemokami, galbūt žiemą pirkti ir parduoti ne taip patogu.

Kaip ten bebūtų, dar kartą primenu, kad tai nėra analizė, tiksliai atspindinti visos Lietuvos ar kažkurio jo regiono ar kurio nors tinklapio skelbimų tendencijas – tai tik mano nuomonė, mano subjektyvūs pastebėjimai.